Home Welkom Pedagogisch werkplan Huisregels Tarieven Route en contact

Pedagogisch werkplan

Emotionele veiligheid: hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich thuis voelt bij mij?

Het is belangrijk dat uw kind zich op zijn of haar gemak voelt bij Diane's kinderopvang. Daarom is het mogelijk om uw kind enkele keren te laten wennen in de opvang. Dit wordt in overleg met de ouders gedaan.

De kinderen kunnen ook eigen knuffels meenemen, zodat ze zich meer thuis voelen. In Diane's kinderopvang wordt er op een rustige en ongedwongen manier met de kinderen omgegaan.

Persoonlijke competentie: wat heb ik uw kind te bieden als het gaat om zijn/haar ontwikkeling?

Sociale competentie: Bij mij thuis zijn meer kinderen waarmee het leuk spelen is!

Elk kind is anders en ook uw kind is uniek. Ik zal de kinderen in hun waarde laten en probeer wel er achter te komen wat de interesses zijn van uw kind. Ik kan dan speelgoed aanschaffen dat hem of haar interesseert en de ontwikkeling stimuleert. Bij mij thuis gebeurt meer dan oppassen! Door spelletjes te doen, te knutselen en naar buiten te gaan, wordt de ontwikkeling van uw kind op verschillende gebieden gestimuleerd. Ik help uw kind met zelfstandig worden: wat hij of zij zelf kan, mag het ook zelf doen.

Normen en waarden: Wat ik kinderen wil meegeven in hun persoonlijk leven.

Ik vind het belangrijk dat kinderen met elkaar leren omgaan en elkaar leren helpen. We eten bijvoorbeeld allemaal samen en ik stimuleer de kinderen om elkaar te helpen. Ik probeer de kinderen bij te brengen dat elk mens respect verdient, welk geloof, uiterlijk of achtergrond die ook heeft.

Omdat wij een christelijk gezin zijn, wordt er voor en na het eten gebeden en uit de kinderbijbel voorgelezen.

Spelen en speelgoed

De ruimte In de huiskamer wordt er gespeeld, geknutseld, gegeten en eventueel tv gekeken. Elk kind mag zelf beslissen waarmee het speelt, maar er wordt wel rekening met elkaar gehouden, zodat het ook speelbaar blijft. Vanzelfsprekend let ik erop dat er voor de kinderen geen onveilige situaties ontstaan.
Het speelgoed Ik let er bij het aanschaffen op dat het speelgoed niet meteen stukgaat als je er mee speelt. Poppen, blokken, verkleedkleren, puzzels, treinbaan, duplo en lego zijn allemaal aanwezig. Ik zorg ervoor dat het speelgoed steeds netjes wordt opgeruimd.
Samen spelen Bij het spelen leert uw kind vanzelf met andere kinderen om te gaan door samen het speelgoed te delen, maar ook door elkaar te helpen en met elkaar te eten. Dit probeer ik steeds te stimuleren.

Buiten spelen

Waar? Buiten in de speeltuin kunnen de kinderen spelen in de zandbak en op de glijbaan. De kleintjes die blijven achter het huis en de wat grotere kinderen mogen voor het huis fietsen. We gaan ook regelmatig met de kinderen naar het speeltuintje achter het huis. In de zomer zorg ik vaak voor waterpret in de achtertuin.
Hoe vaak? Ik vind het belangrijk dat de kinderen veel buiten zijn en ik probeer minstens één keer per dag buiten te zijn met de kinderen.
Waarom buiten? Buiten kunnen de kinderen zich helemaal uitleven: lekker rennen, klimmen, in de zandbak spelen. Het is gezond dat ze regelmatig naar buiten gaan om een frisse neus te halen.
Toezicht De kinderen gaan niet zonder toezicht naar buiten achter het huis. Of kinderen voor het huis even mogen spelen zonder toezicht, wordt steeds in overleg besproken.
Vuil worden Buiten moeten kinderen zich lekker kunnen uitleven. Een beetje zand en vies worden, dat hoort er bij. We gaan vaak naar de zandbak en het speeltuintje. Vindt u het een bezwaar dat uw kind vuil wordt, geef dan reservekleding mee.

Eten

Wanneer? We eten op vaste tijden en met elkaar. Baby’s voed ik volgens het schema dat u gewend bent. Wanneer er meerdere kinderen aanwezig zijn, is het nodig dat ik in overleg met u het schema een beetje aanpas.
Tafel manieren Kinderen mogen zo veel mogelijk zelf eten. De warme maaltijd begint met een beetje, daarna kunnen ze steeds nog een keer opscheppen. Weggooien is zonde. We blijven ook allemaal aan tafel zitten tot we allemaal klaar zijn. De maaltijd begint en eindigt met een gebed. Na het avondeten wordt er ook uit de kinderbijbel gelezen.
Wat? Ik bied steeds genoeg keuze aan. Het brood staat op tafel en daarnaast kunnen de kindjes kiezen tussen kaas, ham, worst en zoeten dingen. Er zijn ook vaak beschuitjes of crackers. Het avondeten is steeds gevarieerd: aardappelen met groenten, pasta, rijst, stamppotten. Als uw kind voedselallergieën heeft, geef dit dan zeker door. Bij speciale diëten vraag ik de ouders om zelf voor het eten te zorgen.

Slapen

Waar? Elk kind heeft een eigen vast bedje en slaapt in een aparte kamer, waar het niet gestoord wordt door de andere kinderen. In de slaapkamers is een video babyfoon aanwezig zo dat we altijd kunnen zien hoe het met het kind is.
Wanneer? Het slapen gebeurt volgens het ritme dat uw kind thuis ook heeft. En natuurlijk mag een kind dat echt moe is altijd lekker naar bed.
Hoe? Uw baby leg ik altijd op de rug te slapen om het risico op wiegendood te minimaliseren. Ligt uw kindje liever op de buik, overleg dat dan met mij. Voor een kindje dat zich nog niet zelf omrolt, vraag ik u om een verklaring in te vullen. Inbakeren doe ik liever niet, alleen in hoge uitzondering.

Fantasie en creativiteit

Knutselen Ik besteed veel aandacht voor de fantasie en creativiteit van de kinderen, en daar heb ik dan ook veel materiaal voor! Dagelijks probeer ik om met de kinderen iets te ondernemen zoals kleuren, verven, kleien, kralen, plakken of te vouwen.
Hoe? Een kind heeft veel plezier in het bezig zijn en dat hoeft niet altijd tot een ‘werkje’ te leiden: lekker kliederen, met je handen voelen hoe je mooie kleuren maakt op een groot vel, gaten prikken in de klei … Dat geeft veel lol en laat de fantasie op gang komen!
Vies worden en veiligheid De materialen waar ik mee werk zijn meestal uitwasbaar, en anders geef ik ze een schortje voor. De kleinere kinderen geef ik eerder instructies, de grotere kinderen, die weten hoe ze materialen moeten gebruiken, begeleid ik met wat ze willen maken maar doen meer zelf. Ik zorg wel dat dit op een veilige manier gebeurt.

Hygiëne

Hygiëne Vanzelfsprekend is mijn huis schoon; beddengoed en handdoeken worden geregeld gewassen. Ook de kinderen leer ik om handen te wassen na het toilet/potje en voor het eten. Eten doen we aan tafel, niet lopend door het huis, waardoor er geen onhygiënische situaties ontstaan.
Hoe? In overleg bespreken we de aanpak om uw kind zindelijk te laten worden. Ik wil daar graag mee helpen als u dat zelf aangeeft. Hierbij wil ik niet dat uw kind met de blote billen loopt, maar wel met een broekje aan. Zelf leg ik er niet te veel nadruk op, ik bied het potje aan als ik denk dat een kind er aan toe is. Het helpt als uw kind ook de andere kinderen naar de WC ziet gaan.
Vies worden en veiligheid Ik zal er mijn best voor doen dat het huis zo veilig mogelijk is. Mr Nosey voert jaarlijks een risicocontrole uit, waardoor u er zeker van kan zijn dat uw kind in een veilige en gezonde omgeving wordt verzorgd.

Ziek worden en ziek zijn

Wat als het kind ziek is? Ik overleg met u wat we het beste kunnen doen. Als het kind zich er prettig bij voelt, hoeft u het kind niet per se op te halen, hij of zij kan ook bij mij op de bank liggen. Ik vind wel dat u uw kind beter kunt ophalen als het erg hoge koorts heeft, of als het zich niet op zijn/haar gemak voelt.
Wanneer kan ik het kind niet opvangen Bij hoge koorts en als een kindje erg hangerig is, is het prettiger voor het kindje om thuis te zijn. Heeft uw kind een besmettelijke ziekte, houd het dan liever nog even thuis, om de andere kinderen in de opvang niet in gevaar te brengen.
Medicatie Gebruikt uw kind medicijnen, dan kan ik die in overleg geven. Op het doosje moet steeds duidelijk de naam van uw kind en van het medicijn vermeld worden. Ook de bijsluiter moet u steeds bezorgen. Alle informatie over uw kind die voor ons noodzakelijk is om te weten, vult u in het informatieformulier in. Door wettelijke bepalingen mag ik sommige medicijnen niet aan uw kind geven en sommige handelingen niet uitvoeren, zoals sondevoeding en injecties geven. Moest uw kind deze speciale zorg nodig hebben, dan overleg ik met u hoe we dit eventueel kunnen regelen (hulp van buitenaf, instructie door de arts, enz.).

Dagindeling (variatie in de dagindeling kan uiteraard met de ouders besproken worden).

7.00 tot 9.00 uur Binnenkomen
Tot 9.45 uur Vrij spelen
10.00 tot 10.15 uur Fruit en drinken
10.15 tot 11.30 uur Met elkaar in de kring en dan knutselen, spelletjes, spelen of naar buiten gaan.
12.00 tot 12.30 uur Lunch
12.30 tot 14.00 uur Slapen, tv kijken of rustig spelen (rustpuntje).
14.00 tot 15.00 uur Boekje voorlezen, spelletjes doen of spelen.
15.00 tot 15.15 uur Koekje eten en drinken.
15.15 tot 17.00 Knutselen, spelen of naar buiten.
Rond 17.00 uur Papa of mama komt kind ophalen, anders om 18.00 uur warm eten.